|
Olej z wiesiołka tłoczony na zimno 250ml - Olvita
Cena:
70,18 zł
Olej ten tłoczony jest na zimno z nasion wiesiołka dwuletniego. Jego nasiona są bogate w kwas gamma- linolenowy (GLA), który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. . Kwas GLA zawarty w nasionach wiesiołka pozwala uzupełniać niedobór enzymu Delta 6-desaturaza. Oddziaływanie zdrowotne Stosowany w profilaktyce i leczeniu miażdżycy, pomaga obniżyć poziom cholesterolu, zmniejsza groźbę powstawania zakrzepów (ma właściwości antykoagulacyjne). Stosowany w początkowych stadiach SM zmniejsza drętwienie i osłabienie kończyn. Znacznie pomaga w leczeniu łuszczycy, egzemie, trądziku i wielu chorób skórnych, wyraźnie poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Zwiększa ogólną odporność organizmu, leczy schorzenia alergiczne takie jak: astma alergiczna, nieżyt nosa i inne. Zmniejsza nadmierną aktywność u dzieci nadwrażliwych, pomaga w zespole napięcia przedmiesiączkowego, mastalgii (bolesność piersi), pomaga w leczeniu reumatyzmu i artretyzmu. Działa wspomagająco przy leczeniu chorób przemiany materii. Spożywanie oleju z wiesiołka wspomaga również odchudzanie. Dawkowanie: dorosłe osoby dziennie 6-8 gramów oleju (można mieszać go z mlekiem lub innymi płynami bądź spożywać z posiłkami) a dzieci dawkę 3-4-gramową. Zastosowanie w kosmetyce Olej ten może być stosowany bezpośrednio na skórę, w tym celu należy 3-4 krople oleju wmasować opuszkami palców w oczyszczoną skórę twarzy. Masować skórę przez około 30 sekund aż do pełnego wchłonięcia. Olej stosuje się zarówno przy skórze suchej, łuszczącej się, atopowej, wrażliwej, dojrzałej (w kremach przeciw zmarszczkowych) jak i tłustej ze skłonnością do zanieczyszczeń. Olej z wiesiołka reguluje wilgotność, przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych, regeneruje, łagodzi swędzenia, poprawia elastyczność skóry. GLA jest prekursorem prostaglandyny (PGE1) odpowiadającej za prawidłowy stan skóry. Brak GLA ( ilość maleje z wiekiem)oznacza zatem suchą, zwiotczałą skórę, skłonną do przedwczesnego marszczenia, przebarwień i podrażnień. Kwas gamma linolenowy zapewnia skórze właściwą odporność a zaaplikowany bezpośrednio w skórę, odmładza ją. Ma również kolosalne znaczenie w leczeniu różnego rodzaju dolegliwości skórnych (sucha skóra, podrażnienia, egzema, wypryski, łojotokowe zapalenie skóry, niektóre rodzaje łuszczycy itp.).
|
Olej z czarnuszki tłoczony na zimno, nieoczyszczony 250ml - Olvita
Cena:
52,91 zł
Olej otrzymywany jest z tłoczenia wyselekcjonowanych nasion czarnuszki siewnej. Ma lekko gorzki smak i intensywny korzenny zapach. Barwa przechodzi od miodowej do ciemnobrązowej. Zawiera około 30% nasyconych kwasów tłuszczowych, 53% kwasu linolowego, 25% kwasu oleinowego, 4% kwasu alfa-linolenowego, witaminę E (tokoferole), witaminę A(karotenoidy) biotynę oraz mikroelementy. Olej z czarnuszki posiada niezwykle szerokie zastosowanie w leczeniu stanów zapalnych skóry, leczy i hamuje rozwój grzybic, trądziku. Używany jako główny składnik w terapiach aromatycznych wycisza i pomaga znosić stresy oraz likwiduje zaburzenia snu. Chroni przed poparzeniem słonecznym i zapewnia piękny koloryt skóry, przyspiesza gojenie się ran i wygładza skórę, łagodzi wszelkiego rodzaju alergie. Olej z czarnuszki obniża poziom cukru we krwi, działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, silnie antybakteryjne, antywirusowo, przeciwgrzybicznie, przeciwpasożytniczo, żółciotwórczo, rozkurczowo, reguluje pracę układu pokarmowego i oddechowego, działa moczopędnie, przeciwobrzękowo, odtruwająco, uspokajająco, immunostymulująco (pobudza proliferację limfocytów, syntezę interferonu, zwiększa liczbę limfocytów cytotoksycznych, NK i B, hamuje odczyny autoagresji immunologicznej). Szczególnie polecany przy nawracających infekcjach. Wzmacnia wątrobę, rozpuszcza kamienie w woreczku żółciowym i złogi z przewodów żółciowych i moczowych, reguluje układ hormonalny i gospodarkę tłuszczową, uśmierza bóle głowy i stawów, bóle zębów, migreny, wspomaga leczenie impotencji, wyczerpania wegetatywnego. W celach kosmetycznych: olej z czarnuszki należy stosować bezpośrednio na skórę Spożywanie bezpośrednie: w połączeniu z innym olejem w celu złagodzenia intensywnego korzennego zapachu. Stosowanie: Zaleca się spożywanie oleju z czarnuszki 1-2 łyżeczki dziennie, jako dodatek do sałatek, sosów, twarogów, kasz itp. Olej po otwarciu należy przetrzymywać w lodówce. Nie przekraczać zalecanej dawki.
|
|
Olej migdałowy ze słodkich migdałów tłoczony na zimno nieoczyszczony 250ml - Olvita
Cena:
50,08 zł
Olej z migdałów jest koloru jasnożółtego, o smaku prażonych migdałów. Migdał zawiera: 80% kwasu oleinowego, 15% kwasu linolowego, 3-5 % kwasu palmitynowego, oraz witaminy: E, PP i z grupy B. Oleju używa się między innymi do produkcji marcepanu. Ponadto znajduje zastosowanie jako dodatek do różnych potraw, w szczególności do mięsa drobiowego. Doskonale komponuje się z sałatkami. Olej ten stosuje się raczej na zimno, wytrzymuje bowiem temperaturę nie przekraczającą 70° C. Zastosowanie w kosmetyce: Olej ze słodkich migdałów zalicza się do najbardziej ekskluzywnych olejków kosmetycznych.. Stosowany zewnętrznie wykazuje działanie: nawilżające, odżywcze, przeciw zmarszczkowe, wygładzające. Warto dodać iż nałożony na skórę szybko się wchłania ,a do tego ładnie pachnie. Może być stosowany zarówno u dorosłych , jak i dzieci jako: olejek do ciała, odżywka regenerująca do przesuszonych włosów, olejek do dłoni i twarzy lub jako olejek do kąpieli i masażu. Wmasowywany w skórę chroni przed powstawaniem rozstępów. Olejek migdałowy można znaleźć w wielu kosmetykach, tj: balsamach, mleczkach do ciała, maseczkach do twarzy, kremach do rąk itp.
|